top of page

Dlaczego lunch jest kluczem do sukcesu w odchudzaniu?

Dowiedz się już teraz, dlaczego lunch jest kluczowy przy odchudzaniu !


Często słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – że przygotowuje nas na dzień zdrowego odżywiania; dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w tym błonnika, witamin i minerałów oraz wspomaga kontrolę wagi. Ponieważ prowadzimy tę dyskusję, nie zapominajmy o tym, jak ważny jest lunch, jeśli chodzi o kontrolę wagi.


Typowy scenariusz, w którym obecnie zapracowani pracownicy, mamy i uczniowie jedzą swój posiłek „na lunch” o godzinie 14.00 lub 15.00 po południu; i wybór opcji „lunchowych”, takich jak sushi, wrapy, bułki i frytki, które są pełne węglowodanów, nie tylko sieją spustoszenie w naszej równowadze hormonalnej i głodzie, ale także powodują, że spożywamy znaczną liczbę kalorii w drugiej połowie dnia , kiedy jesteśmy najmniej aktywni.



W każdym planie odchudzania panuje ogólne przekonanie, że im mniej jemy, tym lepiej, co może nieco wyjaśnić powód, dla którego osoby na diecie wybierają lekkie śniadanie i starają się powstrzymać od jedzenia obiadu tak długo, jak to możliwe. To najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić, jeśli próbujesz schudnąć.


Organizm człowieka jest zaprogramowany zgodnie z rytmem dobowym – oznacza to, że organizm w naturalny sposób chce spalać kalorie w ciągu dnia, kiedy jest najbardziej aktywny, a następnie z większym prawdopodobieństwem gromadzić go w nocy. Jedzenie późno w ciągu dnia lub wiele godzin po wstaniu nie jest w stanie wykorzystać pobudzenia metabolicznego, które naturalnie uzyskujemy w pierwszej połowie dnia, dlatego czujemy się tak głodni w godzinach porannych w dni, w których wcześnie spożywamy śniadanie.


Głód co 3-4 godziny to dobry znak, to znak, że dobrze spalasz jedzenie. Z tego powodu im wcześniej zjesz obiad, nawet zamiast późnej porannej przekąski, tym lepiej będzie dla twojego tempa metabolizmu.

Jeśli jesteś głodny o 11 lub 11:30, zjedz wtedy lunch, zamiast wstrzymywać się i objadać się słodkimi pokarmami o 15 lub 16, ponieważ poziom glukozy we krwi znacznie spadł, co może spowodować, że będziesz głodny i skłonny do przejadania się.

Następnie lunch jest kluczem do równowagi żywieniowej – lunch o zbyt niskiej zawartości węglowodanów, taki jak sałatka z tuńczyka, może narazić Cię na apetyt na cukier w późniejszych godzinach, podczas gdy lunch, taki jak sushi z białym ryżem lub kanapka z tureckim chlebem, może Cię przeciążyć na paliwie i rafinowanych węglowodanach, co utrudnia utratę wagi.


Osiągnięcie odpowiedniej równowagi na lunch, aby wspomóc utratę wagi i kontrolę wagi, jest stosunkowo łatwe, gdy znasz mieszankę, do której należy dążyć. Aby uzyskać taką ilość warzyw luzem, którą musimy zachować przez kolejne 3-4 godziny, potrzebujemy co najmniej 2-3 szklanki sałatki i/lub warzyw do obiadu. Następnie porządna porcja białka, takiego jak tuńczyk w puszce, chuda pierś z kurczaka lub wołowina, fasola lub tofu, jeśli wolisz wegetariański plan żywieniowy. Ilość węglowodanów, której będziesz potrzebować, będzie zależeć od poziomu Twojej aktywności.

Jeśli siedzisz cały dzień do pracy, wystarczy ½ -3/4 szklanki słodkich ziemniaków, fasoli lub brązowego ryżu, kromka chleba lub kilka krakersów, bardziej aktywne pracownicy mogą potrzebować 1-2 filiżanek.




Na koniec nie zapomnij o dobrym tłuszczu – dressing z oliwy z oliwek, orzechy lub awokado pomogą spowolnić trawienie po obiedzie i zapewnią sytość. W rzeczywistości niedawne badanie opublikowane w Nutrition Journal odkrył, że osoby, które do obiadu dołączyły ½ awokado, czuły się bardziej zadowolone i miały niższy poziom glukozy we krwi niż osoby na diecie, które tego nie robiły.



Comentarios


bottom of page