10 powszechnych nietolerancji pokarmowych
- HerbaCentrum
- 2 lut 2022
- 3 minut(y) czytania
Poznaj 10 powszechnych nietolerancji pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe mogą utrudniać życie wielu osobom. Chociaż nietolerancje pokarmowe zwykle nie zagrażają życiu, jak alergie, mogą sprawić, że codzienne życie stanie się nieprzyjemne, jeśli nie masz pewności, co powoduje objawy i kiedy nastąpi kolejny atak.
10 powszechnych nietolerancji pokarmowych
Każdy rodzaj żywności może potencjalnie wywołać nietolerancję u jednej osoby, ale istnieją indywidualne produkty spożywcze i grupy żywności, które mogą powodować najwięcej nietolerancji w populacji. Najczęstsze z nich to:
1. Mleko
Niektórzy ludzie nie tolerują laktozy . Nie są w stanie strawić cukru (laktozy) zawartego w mleku z powodu niewystarczającej ilości laktazy, enzymu jelitowego, znajdującego się w jelicie cienkim. Większość osób z nietolerancją laktozy może tolerować jedzenie sera i niewielkich ilości jogurtu. U osób z nietolerancją laktozy często występuje powiązanie genetyczne.
2. Gluten
Inną powszechną nietolerancją jest gluten, który jest powodowany przez białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i żyto. Celiakia jest najcięższą postacią nietolerancji glutenu. Choroba autoimmunologiczna dotyka około 1 % populacji i może powodować uszkodzenie układu pokarmowego .
"Uważa się, że do 13% populacji może mieć nadwrażliwość na gluten bez celiakii, łagodną formę nietolerancji glutenu, która może powodować objawy"
3.Kofeina
Picie kawy, herbaty lub orzeźwiających napojów zawierających kofeinę może wywołać reakcje u każdego, kto spożywa duże ilości - ponad 400 mg kofeiny dziennie. Jednak osoba wrażliwa na kofeinę odczuje negatywne reakcje po wypiciu jednej filiżanki kawy.

4. Salicylany
Salicylany są naturalnym składnikiem wielu owoców, warzyw i przypraw. Rośliny wytwarzają salicylan, aby chronić się przed owadami, grzybami i chorobami. Salicylany są również produkowane syntetycznie do stosowania w aspirynie, pastach do zębów i konserwantach żywności. Osoby z wrażliwością na salicylany doświadczają skutków ubocznych, ponieważ ich organizm nie jest w stanie prawidłowo ich metabolizować i wydalać z organizmu. Dorośli z astmą najczęściej cierpią na nietolerancję salicylanów.
5. Pszenica
Nietolerancja pszenicy to nie to samo, co nietolerancja glutenu. Możliwe jest, że osoba nie toleruje pszenicy, ale nie glutenu, więc nadal może cieszyć się innymi zbożami, takimi jak jęczmień i żyto. Pszenica może pojawić się w pieczywie i wielu innych produktach spożywczych, takich jak sosy sałatkowe, przetwory mięsne, krakersy, płatki zbożowe, makarony i sosy.
6. Jajko
Wiele osób ma trudności z trawieniem białek w całym jajku, białku lub żółtku i cierpi na nietolerancję jaj . Niektórzy ludzie nie tolerują tylko białka, podczas gdy dla innych jest to żółtko. Niektórzy ludzie nie tolerują jaj kurzych, ale mogą jeść jaj przepiórczych, kaczych czy gęsi. Zamienniki jaj mogą być używane do pieczenia i zapewnienia braku niedoborów składników odżywczych po wyeliminowaniu jaj z diety.
7. Aminy
Aminy, w tym tyramina, serotonina i histamina, są naturalnie obecne w ananasach, bananach, pieczonych mięsach, warzywach, czerwonym winie, awokado, czekoladzie, dojrzałym serze i owocach cytrusowych. Mogą powodować rozszerzenie małych naczyń krwionośnych, co może wywoływać zaczerwienienie i przekrwienie błony śluzowej nosa.
8. FODMAP
FODMAP oznacza „ fermentowalne oligo-, di-, monosacharydy i poliole”. Nietolerancja FODMAP występuje, gdy organizm ma problemy z trawieniem niektórych węglowodanów, które powszechnie występują w pszenicy i fasoli. Zamiast wchłaniania się do krwiobiegu, węglowodany krótkołańcuchowe docierają do odległego końca jelita, gdzie znajdują się bakterie jelitowe, powodując problemy z trawieniem.
9. Siarczyny
Siarczyny są używane jako konserwanty w napojach, żywności i lekach, ale w wielu produktach spożywczych występuje niski poziom siarczynów. Niektóre z najczęstszych źródeł siarczynów to piwo, wino, herbatniki, ciasta, suszone owoce, dżem i galaretka.
10. Fruktoza
Fruktoza to cukier owocowy znajdujący się w wielu owocach, miodzie, niektórych warzywach i wielu przetworzonych produktach spożywczych zawierających dodatek cukru. Zespół złego wchłaniania fruktozy występuje, gdy komórki na powierzchni jelit nie są w stanie wydajnie rozkładać fruktozy. Komórki w jelitach są odpowiedzialne za zapewnienie, że fruktoza jest kierowana tam, gdzie powinna się znaleźć, ale w przypadku niedoboru fruktoza może gromadzić się w jelicie grubym.

Objawy nietolerancji pokarmowej
Objawy nietolerancji pokarmowych wahają się od łagodnych do skrajnych. Większość ludzi cierpi na objawy związane z trawieniem, takie jak:
Wzdęcia i nadmierne gazy.
Ból brzucha.
Biegunka .
Zaparcia.
Inne objawy to:
Diagnoza nietolerancji pokarmowych i alergii
Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć nietolerancję pokarmową, skontaktuj się ze swoim lekarzem rodzinnym. Najprawdopodobniej przeanalizują Twoją historię medyczną, omówią zaobserwowane objawy i zdecydują, czy dieta jest główną przyczyną. Twój lekarz może skierować Cię na badania krwi i / lub punktowe testy skórne w celu zdiagnozowania alergii pokarmowej, jeśli możliwe jest, że alergia jest przyczyną objawów. Test nakłucia lub zadrapania polega na ekspozycji skóry na podejrzane substancje wywołujące alergię (alergeny), a następnie obserwowanie skóry pod kątem oznak reakcji alergicznej.
Comments